Hoppa till innehåll

VMA-systemet behöver bli lättare att hantera och att förstå

Bildresultat för hesa fredrik

Den signal ”viktigt meddelande” som felaktigt gick ut den 9 juli 2017 berodde på en bristande intern testrutin hos SOS Alarm, enligt deras egen incidentrapport från händelsen. Mycket har sedan dess gjorts för att säkra upp systemet, men helhetssynen fattas kring VMA-systemet och dess framtid, och MSB föreslår till regeringen att angripa frågan bredare.

MSB har på regeringens uppdrag utrett vad som låg bakom den felaktiga signalen och vad som behöver göras för att säkra systemet. En av de omedelbara åtgärderna var att MSB i samverkan med SOS Alarm tog fram en säker testmiljö för SOS Alarm att göra sina tester i. Gemensamt kommer parterna också att säkra rutinerna kring testerna.

− VMA-systemet är komplext, både tekniskt och administrativt, säger Jan Wisén, biträdande avdelningschef vid MSB. Hur systemet fungerar är inte tillräckligt känt vare sig hos aktörerna eller hos allmänheten.

Syftet med VMA i dess olika former är att varna berörd befolkning för en plötslig och allvarlig fara i lokalsamhället och att informera befolkningen om vad de behöver göra. Signalen ”viktigt meddelande” som i vissa fall används för att uppmärksamma berörd befolkning på faran och att det finns mer information att hämta på radio eller TV har alltmer kommit att förknippas med de allra allvarligaste händelserna.

Det behövs mer kunskap och kännedom om VMA-systemet. MSB har information om VMA på msb.se/vma och kommer att göra ytterligare kommunikationsinsatser riktade till kommunal räddningstjänst för att förtydliga hur VMA fungerar och kan användas. Förutom via msb.se kan allmänheten ta del av information om VMA via krisinformation.se. MSB arbetar med att se över hur vi på fler sätt kan informera allmänheten om funktionen.

− Hur allmänheten ska informeras om hur VMA fungerar återkommer vi till i samband med redovisningen av uppdraget att öka människors kunskap om förberedelser för olika kriser samt för höjd beredskap och krig, säger Jan Wisén.

Såväl SOS Alarm som Polismyndigheten och MSB har eller kommer att åtgärda sina webbplatser för att klara ett så stort besökstryck som händelsen den 9 juli gav upphov till. MSB ser över den egna webbplatsen som helhet med hänsyn till hur allmänhet söker information när en händelse inträffar.

− I det fortsatta arbetet med utveckling av effektiv varning till befolkningen i fred och vid höjd beredskap behövs en helhetssyn som saknas i dag, säger Jan Wisén. Resultatet av den pågående 112-utredningen, liksom det kommande arbetet med en återupptagen förmåga till varning av allmänheten vid höjd beredskap, i kombination med den snabba utvecklingen på it-området, kommer att påverka VMA-systemet.

− Det behövs en samlad syn på hur varning och information till hela befolkningen i hela hotskalan ska säkerställas. MSB föreslår därför att regeringen beslutar och former och inriktning för ett fortsatt utredningsarbete på området och MSB avser att återkomma med underlag för ett sådant beslut, avslutar Cecilia Looström avdelningschef vid MSB.

Källa: https://www.msb.se/VMAutredning