Bildresultat för övervakningskamera

En kriminell gängmedlem är på väg in i ett område där hans fiender bor.  Mannens bilnummer registreras av en kamera och ett sms skickas till polisens insatsstyrka.  Bilen stoppas, ett skjutvapen beslagtas och gängmedlemmen grips.

Det är ett av många scenarier i polisens nya plan för hur brottslighet i utsatta områden ska kunna bekämpas mer effektivt.

– Rätt använda är kameror ovärderliga verktyg för att leda insatser, stoppa pågående brottslighet och radikalt förbättra utredningsmöjligheterna.

Det säger polisinspektör Joakim Söderström vid Utvecklingscentrum Stockholm, som nyligen fått ansvar för en snabb upprustning av polisens nationella övervakningsförmåga.

Planen är att bygga upp ett system där fasta kameror kombineras med rörliga. De sistnämnda kan vara placerade på fordon, uniformer, helikoptrar och drönare. Eller sitta i en smart telefon.

– Den mjukvara vi har valt kan ta in bilder från alla möjliga sorters bildkällor, vilket inte gått hittills. De kameror som finns monterade i en del polisbilar har till exempel inte kunnat kommunicera med ledningscentralerna, berättar Joakim Söderström.

– Dessutom ska vi vid behov kunna ansluta externa system, som till exempel Trafikverkets.

Det nya systemet tillåter också digital bildanalys med hjälp av olika datorprogram.

– Det kan handla om allt ifrån igenkänning av ansikten och fordon till att systemet larmar om att en person har ställt ifrån sig ett föremål på en viss typ av plats. Det finns även möjlighet att ansluta sensorer som reagerar på skottlossning eller glaskross.

Den nya, offensiva linjen vilar på såväl svenska som utländska erfarenheter. Vid terrorattacker i till exempel Belgien, Turkiet och Tyskland har polisen lyckats identifiera gärningsmän via övervakningsbilder och därefter spåra dem geografiskt. Den dödliga attacken 2015 mot gäster på Vår krog och bar i Göteborg hade sannolikt aldrig klarats upp utan det lokala bostadsbolagets kameror. Och en färsk analys av kampen mot bilbränderna visar att det är i princip enbart de få fall där gärningsmännen fastnat på film som lett till åtal.

– Ska vi ha chans att komma åt dessa brott och andra är det nödvändigt med bättre teknik. Det vi bygger på är det system som redan är i bruk i Region Syd, menar Joakim Söderström.

Läs hela artikeln på DN.se