Nu förnyas överenskommelsen för hur länet förebygger och hanterar samhällsstörningar. På grund av det försämrade politiska säkerhetsläget i Europa har regeringen beslutat att den svenska försvarsförmågan ska stärkas.
Torsdagen den 19 oktober undertecknas överenskommelsen där civilt försvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen utgör en viktig del.
– Att vi undertecknar överenskommelsen innebär att länets aktörer agerar gemensamt för att på ett effektivt sätt utnyttja länets samlade resurser och kompetens för ett säkrare Kronoberg, säger Landshövding Ingrid Burman.
Sedan stormen Gudrun 2005 har länet en god krisberedskap som byggts upp av aktörerna i Krissamverkan Kronoberg , det vill säga av kommunerna, polisen, räddningstjänst, Försvarsmakt, SOS Alarm, Region Kronoberg och Länsstyrelsen. Krisberedskapen utgör grunden för civilt försvar och totalförsvarsplanering.
– Den nya överenskommelsen ger oss möjlighet att tillsammans i länet bygga det nya civila försvaret och stötta uppbyggnaden av totalförsvaret i Sverige. I Krissamverkan Kronoberg finns redan grunden vi behöver för att snabbt kunna gå framåt mot konkreta och gemensamma resultat, säger beredskapsdirektör Max Hector.
Undertecknandet av överenskommelsen genomförs av Regionala rådet för krisberedskap och skydd mot olyckor som består av länets kommunchefer, kommunalråd, regionråd, landshövding, länsråd, regiondirektör, Försvarsmakten, räddningstjänsten och polisområdescheferna. Rådet leds av landshövdingen och sammankallas två gånger per år för att diskutera aktuella frågor inom krisberedskapsområdet och ta ut den långsiktiga inriktningen för olika satsningar i länet.