Försvarsmakten och Länsstyrelsen i Gotlands län fick den 18 december i uppdrag att genomföra ett projekt om samverkan och organisation inom totalförsvaret i Gotlands län under 2018 till och med 2020. Genomförandet ska ske i samverkan med andra berörda aktörer inom totalförsvaret. Projektet syftar till att stärka totalförsvarets förmåga i Gotlands län.
Syftet med regeringens uppdrag är att skapa en permanent samverkansorganisation på Gotland med nödvändiga personella och materiella resurser. Uppdraget ska delredovisas årligen fram till en slutredovisning i februari 2021.
Genomförande aktörer ska eftersträva att de strukturer och samverkansformer som utvecklas under aktuell period bör kunna behållas mer långsiktigt, efter 2020. Genomförandet av uppdraget på Gotland ska ske i nära dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och i samverkan med andra berörda aktörer inom totalförsvaret.
Bygga upp ett modernt totalförsvar
Arbetet att bygga ett modernt totalförsvar i Sverige kommer att ske succesivt under många år framöver. En utgångspunkt i arbetet är att bygga på befintliga strukturer i genomförandet av uppdraget liksom att strukturerna kan behållas mer långsiktigt. I försvarsbeslutet från 2015 framgår att det enskilt viktigaste under försvarsinriktningsperioden, förutom att höja den operativa förmågan i krigsförbanden, är att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret.
– Med försvarsbeslutet 2015 har vi fokuserat på bygget av ett nytt totalförsvar och vår vision om ett robust sammanhängande totalförsvar inkluderar ett antal steg inklusive en stor totalförsvarsövning 2020, den första som hålls på över 20 år, säger försvarsminister Peter Hultqvist.