Hoppa till innehåll

Kan bli konfrontationer med Ryssland under Aurora

Peter Hultqvist skakar hand med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Peter Hultqvist skakar hand med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, den 7 september 2017. Foto: RAIGO PAJULA
Om en vecka inleds den ryska militärövningen Zapad och bara några dagar efteråt startar höstens svenska militära storövning Aurora.

Planeringen inför den svenska övningen har pågått länge och det försämrade säkerhetsläget kring Östersjön innebär också att den svenska försvarsmakten nu planerar för att det kan komma att bli konfrontationer mellan Sverige och Ryssland under övningarna.

– Hur sådana saker ser ut exakt kan jag naturligtvis inte gå in på. Däremot har vi vår incidentberedskap och vi har förberett för olika händelser som vi måste hantera. Det ingår i försvarsmaktens ordinarie arbete, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Är det några särskilda förberedelser som gjorts med anledning av just Aurora och Zapad?

– Ja när det gäller Aurora och vår övning är det självklart att vi också  tittar på de bitarna.

Hur menar du?

– Om det är så att vi på något sätt utsätts för någon aktivitet som vi inte tycker är acceptabel eller som strider mot de regler och lagar som gäller internationellt umgänge – måste vi vara beredda att möta upp mot det.

Mer konkret än så om den svenska planeringen vill inte Peter Hultqvist vara här i Tallin där han idag träffar EU:s andra försvarsministrar. För här i Tallin pratas det mycket om framför allt den ryska övningen Zapad där, enligt försvarsalliansen Nato, 100 000 ryska soldater väntas öva i ett par veckor, men den ryska övningen kan också bli förlängd.

Ryssland själv säger att det bara handlar 12 700 ryska soldater.
Just siffran 12 700 soldater är central, eftersom man då inte behöver bjuda in internationella observatörer till övningen, allt enligt den så kallade Wien-konventionen. Gränsen går vid 13 000 soldater.

Ryssland tillåter dock tre observatörer under sin övning Zapad.

Men det är långt ifrån tillräckligt anser Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och riktar skarp kritik mot det ryska agerandet inför övningen som alltså inleds nästa vecka.

Källa: Sveriges radio