Hoppa till innehåll

Brister i beredskapen i Sörmland

omas Birgegård, beredskapsdirektör Länsstyrelsen i Sörmland
Tomas Birgegård, beredskapsdirektör Länsstyrelsen i Sörmland. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio. TOTALFÖRSVAR.

TOTALFÖRSVARET. Grundberedskapen är god, men skulle Sörmland ställas inför ett krig finns inte resurserna idag, menar Tomas Birgegård.

I september ska länsstyrelsen i Sörmland tillsammans med landstinget och försvarsmakten genomföra militärövningen Aurora 17.

– Det här är en väckarklocka för oss, och en kunskapshöjning framförallt inför den kommande civilförsvarsplaneringen. Vi ska nu lösa praktiska saker som vi i den civila världen inte har ställts inför på närmare 20 år, säger Tomas Birgegård som är beredskapsdirektör i Sörmland.

Tidigare var det väldigt tydligt hur vi skulle agera vid en kris och vem som skulle göra vad. Samtidigt som världen har förändrats har också civilförsvarsplaner hamnat i glömska, beredskapslager och skyddsrum har monterats ned.

– Grundberedskapen är god och vi klarar merparten av olika samhällsstörningar. Pratar vi ett mer krigsliknande scenario, då tror jag inte att vi har tillräckliga resurser idag.

Med nya hot och ett förändrat säkerhetsläge finns nu därför en otydlighet och en brist i beredskapen, det menar länsstyrelsens beredskapsdirektör Tomas Birgegård.

Hur beredda är den vanlige sörmlänningen på en kris?

– Inte särskilt. Nu har ju i och för sig kriser kommit upp i dager än på ett annat sätt än tidigare, så medvetenheten ökar, men jag skulle nog säga att den skulle få öka lite mer.

Artikeln är hämtad från SR.se