Hoppa till innehåll

Ett räddat liv i timmen sedan oktober 2015

Kustbevakningen är en del av totalförsvaret
Sjöräddning Lesbos januari 2017. Kustbevakningen är en del av totalförsvaret.

TOTALFÖRSVAR

Sedan Kustbevakningen inledde sin insats på den grekiska ön Lesbos hösten 2015 har 5182 personer räddats under 5150 patrulltimmar. Det är mer än en räddad människa per patrullerad timma.

Under en längre period har det varit lugnt för våra enheter i Grekland som deltar i Frontex operation Poseidon. Det har varit förhållandevis få sjöräddningar och få gränskontroller på grund av vädret, men också för att det är färre personer som kommer med båt mellan Turkiet och Grekland för tillfället.

Men så i fredags den 3 februari, upptäcktes en gummibåt som höll på att sjunka och besättningen ombord på Kustbevakningens patrullbåt KBV 476 kunde ta ombord 60 migranter och transporterat dem till hamn.

─ Det har varit väldigt lugnt i vårt operationsområde senaste tiden, men vi fortsätter våra patruller. Fredagens sjöräddning är ett kvitto på att vi fortfarande gör nytta på plats, säger Robert Primus, koordinator för Kustbevakningens Frontexuppdrag.

Hittills i år har besättningarna på plats deltagit i fyra sjöräddningar och undsatt 181 människor. Kustbevakningens deltagande i operation Poseidon pågår till den sista april i år.

Kustbevakningen ingår i Totalförsvaret eftersom det är en s.k. bevakningsansvarig myndighet.