Hoppa till innehåll

Göteborgs hamn är svårt drabbat av nätattacken

Bildresultat för göteborgs hamn

Göteborgs hamn är svårt drabbat av nätattacken, som gör att datorsystem slagits ut över hela världen.
“Det är riktigt illa nu. Man kan inte ens hämta ut containrar i Göteborg och Århus”, säger Joachim Steivik vid speditionsbolaget Swedebridge.

“Det är riktigt illa nu. Man kan inte ens hämta ut containrar i Göteborg och Århus”, säger Joachim Steivik vid speditionsbolaget Swedebridge.

Datorviruset som av en del experter kallas Petya har slagit till mot fraktjätten A P Møller-Mærsk, och slagit ut delar av bolagets IT-system. Fraktjätten hanterar enligt Reuters var sjunde container i världen.

Bolagets hamndriftsbolag APM Terminals är hårt drabbat, med minst 17 hamnar påverkade i världen. En av dem är Göteborgs hamn, som redan är påverkad av den segdragna hamnkonflikten.

För det första kommer det knappt in något gods på grund av strejk och blockader. Och det lilla som kommer in kan man nu inte ens hämta ut på grund av att datasystemen ligger nere. Och mycket av det godset kommer till andra hamnar, däribland (danska) Århus, där det också är A P Mærsk som sköter driften, säger Joachim Steivik.

För kunderna innebar det redan innan attacken en omkostnad att bekosta transporten från Århus. Och nu blir det ytterligare kostnader när containrarna blir stående även där, då datasystemet ligger nere.

“Kunder kommer att gå omkull på grund av det här”, säger Steivik.

I vilken grad svenska myndigheter och organisationer i övrigt är drabbade är enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ännu okänt.

“Vi känner till att det finns drabbade svenska organisationer. VI har varit i kontakt med Mærsk och vi känner till en ytterligare organisation”, säger Robert Jonsson, vid Cert-SE på MSB.

Ett tiotal personer arbetar med viruset på myndigheten, och har bland annat kontakt med sina europeiska motsvarigheter.

“Vi har inga rapporter om att myndigheter drabbats, men det här är i ett tidigt stadium fortfarande. Det är svårt att veta exakt om det finns ytterligare drabbade. Är det så vill vi gärna att de kontaktar oss, för att få en bild av hur det ser ut i Sverige”, säger Jonsson.

Inte heller polisen har någon klar bild ännu.

“Av erfarenhet vet vi att det tar tid eftersom de drabbade har lite annat för sig än att ringa till polisen och göra anmälningar”, säger polisens it-brottsspecialist Anders Ahlqvist.

Den skadliga koden låser och krypterar de drabbades datorer, med krav om ersättning för att köpa den krypteringsnyckel som låser upp dem igen.

“Det här är den stora plågan just nu. Det finns en rad olika varianter på det här och det är relativt billigt även om det är ett stort angrepp. Räknar man på totalen kan det bli en riktigt bra affär för den som har gjort det här”, säger Anders Ahlqvist.

Den svenska polisen skapar sig en lägesbild under förmiddagen, men ingår endast som en liten bit i ett stort pussel. Den stora sammanställningen sköts av Europol. Oavsett var utredningen landar kommer det inte att skapa några avtryck i den svenska brottsstatistiken. Även om de skyldiga åker fast kommer de sannolikt endast åtalas där de befinner sig.

För de drabbade är det så klart allvarligt. Det handlar inte om 300 dollar i lösensumma, utan det är driftstörningarna som kostar, säger Anders Ahlqvist.

Polisen säger att det kan vara frestande att betala.

“Men vårt generella råd är att betalar man så göder man organiserad brottslighet”, säger han.

Källa: