Hoppa till innehåll

Julkalender – Lucka 15

Välkommen till Totalförsvarsstiftelsens julkalender!

Innan du läser vidare – skänk en tanke åt att vi som arbetar med totalförsvarsstudien och stiftelsens aktiviteter arbetar helt ideellt. Däremot samlar vi in pengar för att kunna betala ut stipendier till personer som skriver studier om totalförsvar. 

Därför ber vi dig att ge en gåva så här i jultid. Det behöver inte vara ett stort belopp, några hundra kronor räcker långt. Många bäckar små! 

Swisha till:

123 237 02 94

Du kan också betala till Bankgiro 361-6505

Tack för ditt bidrag!

Krig i Östersjön

Bakom dagens lucka döljer sig inget annat än fiktion men en del av fiktionen ligger obehagligt nära verkligheten. Vi börjar med det som tyvärr ligger närmast verkligheten.

Om Ryssland gick till attack mot de baltiska staterna skulle Nato stå som förlorare. Den bedömningen gör den amerikanska RAND Corporation är en tankesmedja som härstammar från flygplanstillverkaren McDonnell Douglas (idag Boeing). Tankesmedjan har givit upphov till många uttryck, till exempel MAD – mutually assured destruction, som användes som avskräckande doktrin snarare än en dystopi.

I rapporten skriver Rand att försvarsalliansens östra medlemsländer är sårbara och att Nato inte skulle lyckas försvara sina mest utsatta medlemmar. Om ryska trupper gick till attack skulle Nato vara underlägset och förlora Tallinn eller Riga på mellan 36 och 60 timmar. Rands analytiker anser att det krävs större trupper, mer vapen och ett bättre luftförsvar om Nato vill erbjuda Estland, Lettland och Litauen ett trovärdigt försvar.

I praktiken skulle det betyda sju brigader i regionen, tre tunga pansarbrigader och flyg- och artilleristridskrafter. Det skulle kosta omkring 2,3 miljarder euro årligen, beräknar Rand.

Här kan du läsa hela rapporten (klicka här)

Gotland ockuperat

Bildresultat för gotland ockuperat krigsvetenskapsakademien

”På Gotland har ryssen fortfarande ett luftlandsättningsregemente och huvuddelen av Östersjömarinens marininfanteribrigad samt robotförband för luftmåls- och sjömålsbekämpning. Sammantaget rör det sig om drygt 4 000 soldater. Till sjöss och i luften får vi räkna med att möta ett femtontal av Östersjömarinens ytstridsfartyg och ett par ubåtar samt ett par jaktflygregementen om 80-talet stridsflygplan.”

Ovanstående är ett utdrag ur “Gotland ockuperat” – fortsättningen på Björn Andersons och Tommy Jeppssons första bok i trilogin ”När kriget kom till Gotland – Bricka i ett stort spel”.

Den första boken handlar om en nära framtid där en redan spänd säkerhetspolitisk situation i Östersjöregionen har blivit ännu mera spänd. Gränsen mellan fred och krig har suddats ut och maskerade män i Nordstreams overaller agerar plötsligt med vapenmakt vilket är öppningsscenen för en militär aggression mot Sverige och Gotland. Författare till boken är Akademiledamöterna Björn Anderson som tillika är Akademiens ständige sekreterare och Tommy Jeppsson, redaktör för Kungl Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift.

I den sista boken (“Gotland befriat – men till vilket pris?”)  om kriget på Gotland får läsaren ta del av hur ett ryskt anfall mot Sverige via såväl Gotland som Norrbotten skulle kunna gå till. För vad skulle hända om Gotland var ockuperat och svenskarna var tvungna att försöka driva ut ryssarna i havet? Här besvaras de frågan. Sverige har nämligen inte resurser att göra det ensamt och behöver därför omvärldens – inte minst USA:s och Nato:s – hjälp. För att få ett slut på ett krig som mycket väl skulle kunna leda till ett storskaligt kärnvapenkrig tar ett rafflande diplomatiskt spel sin början – och det vi svenskar måste offra är inte lite.

Böckerna är slutsålda men i skrivande stund finns enstaka exemplar att få tag på via Bokbörsen.

Almedalen har fallit

I skuggan av folkfesten, seminarierna, talen och minglandet i Almedalen tar sig en grupp tungt beväpnade män in genom ringmuren. Deras attack är lika välplanerad som brutal. På mindre än en timme har de okända terroristerna tagit kontroll över Visby. Tusentals människor, inklusive statsministern, överbefälhavaren och flera av näringslivets makthavare, tas som gisslan. Samtidigt som polis och militär försöker reda ut vem som ska leda landets styrkor fortsätter terroristerna att sätta sin plan i verket. Och de ligger hela tiden minst ett steg före. 

Almedalen har fallit är en thriller om en terrorattack mot Sverige, skriven av en före detta underrättelseofficer med god insikt i ämnet. Det är också en påminnelse om hur symbolen för det öppna samhället på ett ögonblick kan förvandlas till skådeplatsen för vår värsta mardröm.

Bildresultat för Almedalen har fallit

Erik Lewin har mer än tjugofem års erfarenhet från underrättelse- och säkerhetsarbete. Som 25-åring rekryterades han till SIG (numera en del av SOG) när det startades. Det senaste decenniet har Erik Lewin arbetat som säkerhetsrådgivare i bland annat Mellanöstern och Centralasien, och han är numera VD för ett säkerhetsföretag.

Här kan du beställa boken