Hoppa till innehåll

Misstänkt kartläggning av personal på länsstyrelsen

Länsstyrelsen Jämtlands län, Östersund Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio

Personal på länsstyrelsen i Jämtland har de senaste åren märkt en ökning av konstiga vänförfrågningar på sociala medier. Nu har Säpo kopplats in.

Anledningen till att Säpo kontaktats är att det det finns misstankar om att det kan vara fråga om långsiktig kartläggning av personalen.

Det kan tyckas oskyldigt att bli vän med någon på sociala medier men långsiktigt kan syftet vara att kartlägga myndighetspersonal. Just i det här fallet var det personal vid enheten för krisberedskap. Det är också en av anledningarna att man upptäckte det, då den personalen jobbar med frågor kring totalförsvar och är medvetna i frågan.

– Vi har noterat det och känt att det är något vi behöver vara observanta på, säger Simon Keskitalo, säkerhetsskyddschef på länsstyrelsen, till P4 Jämtland.

Länsstyrelsen har tagit upp det med Säkerhetspolisen som i en kort kommentar till P4 Jämtland säger att de och länsstyrelserna har ett kontinuerligt samarbete – men exakt vad som diskuteras vill dom inte gå in på eftersom det skulle röja säkerhetspolisens operativa arbete.

Att det var just personal vid enheten för krisberedskap som fick de konstiga vänförfrågningarna betyder inte att övrig personal inte har blivit utsatt för en ökning av samma typ av förfrågningar.

Läs hela artikeln på SR P4 Jämtland