Hoppa till innehåll

Ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum

Relaterad bild
Bilden visar en SU-27 som uppvaktar svenskt signalspaningsflyg över Östersjön 2014. Foto: FRA

Den 23 augusti 2017 genomförde två ryska stridsflygplan verksamhet öster om Gotland och passerade in på svenskt territorium. De ryska flygplanen konstateras ha brutit mot tillträdesförordningen.

Senast ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum var onsdagen den 17 september 2014.  Två ryska SU 24 kränkte då svenskt luftrum söder om Öland. Händelsen inträffade vid lunchtid svensk tid och de ryska planen var en kilometer in över svenskt territorium. Kränkningen varade den gången cirka 30 sekunder.

Flera kommentatorer har reagerat på Försvarsmaktens ordval. Den aktuella ryska kränkningen beskrivs “verksamhet” och som ett av flera brott mot tillträdesförordningen, medan händelsen 2014 beskrevs som en kränkning av svenskt luftrum.

Några kommenterar också att de amerikanska brotten mot tillträdesförordningen (nedan) beskrivs med samma språk och tonläge som det ryska i ett och samma pressmeddelande.

Övriga brott mot tillträdesförordningen under sommaren 2017:

Den 30 juli flyger ett amerikanskt signalspaningsflygplan en kort stund in i svenskt luftrum söder om Skåne, efter att blivit omdirigerad av civil trafikledning på grund av vädret. Planet saknade dock diplomatiskt tillstånd.

Den 21 augusti genomför ett amerikanskt stridsflygplan lufttankning söder om Blekinge. Efter genomförd tankning hamnar planet innanför svenskt territorium och har därmed brutit mot tillträdesförordningen.

Försvarsmakten har rapporterat samtliga händelser till regeringskansliet.

Källor: Försvarsmakten.se, Svt.se, Twitter.com