Hoppa till innehåll

Sifo: Två av tre anser att försvarspolitiken är misskött

Bildresultat för hultqvist

Moderaterna och även Socialdemokraterna har tappat mark inom försvarspolitiken, visar en färskt SvD/Sifo-undersökning. I dag tycker väljarna att fyra partier är jämnbra på frågan: M, S, L och SD.

Allt fler väljare tycker att försvarspolitiken är misskött, och en majoritet vill att försvaret får mer pengar.

För snart två år sedan – i april 2015 – ansåg 15 procent av svenska folket att Moderaterna hade den bästa försvarspolitiken, enligt SvD/Sifo. Något färre, 12 procent, svarade Socialdemokraterna. På tredje plats då kom Liberalerna (8 procent och på fjärde Sverigedemokraterna (5 procent).

I dag har den balansen förskjutits rejält.

Bäst på försvarspolitik anses Moderaterna vara med en notering på 10 procent. På i princip samma nivå – 9 procent – ligger dock de andra tre redan nämnda partierna, S, L och SD.

 Tappet för M är statistiskt säkerställt.

– Att Sverigedemokraterna är likvärdigt med de andra är intressant. De har klättrat. Även för Liberalerna är mätningen ett styrkebesked, eftersom de är minsta partiet i väljaropinionen. Relativt sin storlek blir L bästa parti, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Moderaterna tonade under den senaste regeringstiden ned försvaret. Dagens mätning är ett tecken på att partiet inte lyckats återhämta den traditionella M-position där partiet tydligt prioriterat frågan, menar Sjörén.

Läs hela artikeln på SvD