Hoppa till innehåll

“Självförsörjning är inget centralt tal”

Inrikesminister Anders Ygeman fick många att höja på ögonbrynen när han under Folk och försvars rikskonferens förmedlade att självförsörjningsgraden har spelat ut sin roll. Men vad menar han egentligen? ATL har bett inrikesministern att förtydliga sig.

Anders Ygemans uttalande i Dagens Nyheter har debatterats flitigt i veckan. I tidningens artikel om Folk och försvars rikskonferens i Sälen säger Anders Ygeman att “självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet”.

– Det är inte vad jag menar. I totalförsvarsplaneringen och civilförsvarsplaneringen ingår det som ett jätteviktigt mål att förse befolkningen med såväl mat som vatten, säger Anders Ygeman till ATL.

Däremot tycker han att ordet “självförsörjningsgrad” är ett trubbigt begrepp. Vill man hårddra det påverkar även importen av bananer och ananas försörjningsgraden. Däremot påverkar det kanske inte landets förmåga att försörja hela befolkningen under en pågående kris.

Läs hela artikeln i ATL