Hoppa till innehåll

Terrorhotnivån kvar på förhöjd nivå

Bildresultat för terrorhot

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Det konstaterar Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), som nu publicerar sin helårsbedömning för 2017.

– En trea på terrorhotnivån innefattar att ett attentat kan ske. Däremot är det inte sannolikt att Sverige är ett prioriterat mål för stora och samordnade terroristattentat styrda av en uppdragsgivare, säger Mats Sandberg, chef för NCT.

Det största terrorhotet mot Sverige kommer enligt NCT:s bedömning från islamistiskt motiverad terrorism. I rapporten framgår det att det finns ett fåtal aktörer som troligen både har avsikt och förmåga att utföra ett terrorattentat i Sverige. Bland dessa finns dels återvändare från strider med våldsfrämjande islamistiska grupper, dels personer som inte har rest men som inspirerats av våldsfrämjande islamistisk propaganda.

Terrorhotet från den inhemska extremismen bedöms av NCT även i år som en tvåa på en femgradig skala. Såväl den autonoma miljön som vit makt-miljön omfattar individer som förespråkar väpnad kamp, men båda grupperna har det senaste året uppvisat låg nivå avseende våldshandlingar som skulle kunna rubriceras som terrorattentat.

Terrorhotnivån bedöms kontinuerligt, och kan vid behov ändras under året.

Klicka här för att läsa hela NCT:s helårsbedömning för 2017PDF (pdf, 289.2 kB).

Klicka här för att läsa intervjun där NCT:s analytiker för första gången berättar hur terrorhotnivån tas fram.

Källa: Säkerhetspolisen