Hoppa till innehåll

Totalförsvaret på Gotland ska förbättras

Foto: TT/SVT

Samtidigt som Försvarsmakten återuppbyggs på Gotland, så ska nu också det som kallas totalförsvaret förbättras. Länsstyrelsen på Gotland ska de kommande åren stärka samarbetet mellan det civila och det militära.

Strax före jul gav regeringen i uppdrag till länsstyrelsen på Gotland att genomföra ett totalförsvarsprojekt som ska stärka samarbetet mellan det militära och det civila. Det handlar om att ta tag i frågor som hur man kan skydda samhället, vården, kommunikationer, strömförsörjning och matleveranser i händelse av en kris.

– Efter Berlinmurens fall så lade vi ner stora delar av försvarsmakten och väldigt mycket av det civila befolkningsskkyddet. Nu gäller det att starta det igen. Vi ska ju bygga upp något modernare, mer inriktad mot idag, för det är ju inte det tidigare totalförsvaret som vi ska bygga upp, säger Peter Molin, länsråd på länsstyrelsen på Gotland.

Klart om tre år

Projektet får totalt 30 miljoner kronor fram till att det ska vara klart år 2020. Då ska lärdomarna också användas på andra håll i landet. Men det stannar inte där menar Peter Molin.

– Har vi förberett oss så kan vi också använda den modellen och resurserna vid en allvarlig katastrofhändelse i samhället. Vi ska komma ihåg också att samhället måste skydda sig mot alltifrån falska nyheter till cyberhot och terrorism. Bygger vi då upp ett stabilt samhälle där vi vill och kan försvara oss så är det klart att vi kan använda det i många olika skeden, säger han.

Källa: SVT