Hoppa till innehåll

Tre sårbarheter i Sverige

Länk: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskningsinstitutet-rise-fyra-sarbarheter-i-sverige

Forskningsinstitutet Rise har inlett projektet ”Nationell försörjningsförmåga” och har i ett tidigt skede identifierat flera sårbarheter i landet i händelse av att en kris infräffat.

– Sverige kan drabbas av en total blackout och all el försvinner, säger projektledaren Freddy Jönsson Hanberg.

Den senaste veckan har företag som transporterar och lagrar olja i Europa drabbats av cyberattacker. Ett dussintal terminaler i Tyskland, Belgien och Nederländerna har påverkats, uppger BBC News på fredagen.

Enligt Freddy Jönsson Hanberg, projektledare vid forskningsinstitutet Rise, som inlett en studie av försörjningsförmågan i Sverige, så är energiförsörjningen ”ganska lätt eller till och med mycket lätt” att störa på distans genom cyberattacker, säger han.

– Man måste ta höjd för det värsta scenariot, att Sverige drabbas av en total blackout, alltså att all el försvinner.

Strömavbrott

Han har en lång erfarenhet och bakgrund inom Försvarsmakten och är grundare av Totalförsvarsstiftelsen. Han påpekar att det saknas redundans i energiförsörjningssystemen, inklusive elförsörjningen.

Det märks varje år då det inträffar strömavbrott som kan drabba 10 000-tals människor i flera timmar.

– Vi har haft stora problem med elförsörjningen. Och vi har en debatt och diskussion om energikällor. Det här leder till instabilitet.

Nyligen rapporterade DN exempelvis att strömavbrotten i Stockholm blir allt längre. Vid ett tillfälle förlorade 50 000 människor sin el.

Varuförsörjning

Sverige har dessutom inte möjlighet till självförsörjning eftersom det svenska jordbruket är konstruerat för att vara beroende av import av vissa produkter.

– I kritiska varugrupper behöver vi redundans och kanske till och med bygga beredskapslager.

Behovet av beredskapslager är stort. Socialstyrelsen, Försvarsmakten och några kommuner har påbörjat etableringen av beredskapslager.

Livsmedelsverket har därför fått i uppdrag att börja undersöka försörjningsberedskap inom livsmedel, rapporterade Kvällsposten i veckan.

Kritiska varor är bland annat militära varor och komponenter, specialammunition, reservdelar och elektronik samt jäst och cement, men även klormedel till vattenverk, konstgödsel och vissa läkemedel som insulin, uppger Jönsson Hanberger.

Transportvägar

Sverige är helt beroende av Göteborgs hamn, E4/E20 och järnvägen upp mot Hallsberg. Slås någon av dessa ut avstannar transporterna eftersom det saknas reservvägar.

– Jag förespråkar en lösning där vi tar hjälp av modern teknologi, till exempel AI, för att titta på alternativa transportvägar om de större transportvägarna skulle stängas av.