Hoppa till innehåll

“Trump påverkar säkerhetsanalysen i Sverige”

Delad bild: Donald Trump och kamouflerade militärer i skogen.

Det är naturligt att svenska försvarspolitiker just nu talar ännu mer än tidigare om höjda försvarsanslag, menar säkerhetspolitiska experter som Ekot talat med.

Inte minst Donald Trumps uttalanden om att Natoländerna behöver satsa mer på försvaret och hans positiva ton mot Ryssland påverkar säkerhetsanalysen, menar säkerhetspolitiska forskaren Gunilla Herolf.

I går kväll gick Moderaterna ut med att partiet vill satsa 8,5 miljarder extra på försvaret under nuvarande inriktningsperiod, något som man motiverade med det försämrade världsläget.

Kristdemokraterna vill höja anslagen redan i år och Centerpartiet vill höja med ungefär 25 procent från 2021.

Gunilla Herolf menar att sådana förslag är naturliga.

– Det är en väldig press på alla Natoländer och även på de länder som inte tillhör Nato. Den pressen borde vara ännu högre än på Natoländerna. Så jag förstår om alla partier och även regeringen reagerar på den här nya situationen, säger Gunilla Herolf.

På söndag inleds Folk och försvar i Sälen med politiker, militärer och säkerhetsanknutna organisationer på plats. Sedan valet av Donald Trump som USA:s president har debatten kring hur mycket Sverige ska lägga på försvaret ökat – och den lär fortsätta i Sälen.

Läs hela artikeln på Sveriges radios hemsida