Hoppa till innehåll

USA förstärker i Polen

Den största amerikanska militära insatsen sedan Sovjetunionens fall har inletts i Polen. En brigad om totalt 3.500 soldater och drygt 80 stridsvagnar samt ett stort antal andra stridsfordon har börjat rulla in över Polens gräns som ett skydd mot Ryssland.

USA och dess allierade har övat i Polen tidigare. Men ända sedan kommunismens fall 1989 har det funnits önskemål om en stående amerikansk militär styrka i Polen. Nu har amerikanska Abrams-stridsvagnarna och soldaterna börjat anlända till Zagan i Polen. På lördag kommer Polens premiärminister delta vid festligheter för att fira ankomsten av den amerikanska styrkan, uppger nyhetsbyrån AP.

Insatsen ska ses mot bakgrund av president Obamas åtagande att skydda Polen och de baltiska länderna, samt stärka försvarsalliansen Nato, efter Rysslands olagliga annektering av Krim-halvön.

Läs hela artikeln på SVT

Ryssland har reagerat och sagt att de ser de amerikanska trupperna som ett hot.

– De har åtgärderna hotar våra intressen, vår säkerhet, sa president Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov, enligt AP.

Det är en pansarbrigad från USA:s arme som flyttas till Polen.

– Genom att öva i Europa kan vi visa pansarbrigadens förödande kapacitet, samtidigt som vi verkar sida vid sida med olika nationer i olika miljöer – från Östersjön till Svarta havet. Vi kommer att genomföra tuffa, aggressiva och kreativa övningar som verkligen prövar vår gemensamma kapacitet, där det yttersta syftet är att skapa ett starkare Europa, sa överste Christopher R. Norrie, befälhavare för 3:e pansarbrigaden, i samband med välkomstceremonin för soldaterna i Zagan i morse.

Det är dock viktigt att jämföra den styrka som nu tillförts (en brigad är ca 5000 man) men motståndarens styrkor. Ryssland håller på att återskapa den gamla Första Gardesstridsvagnsarmén i västra militärdistriktet.  Styrkeförhållandet är alltså 1:10 om man endast jämför den tillförda amerikanska brigaden med den ryska stridsvagnsarmén – som har upp till 800 stridsvagnar.