Hoppa till innehåll

Utländska IT-spioner bakom 100.000 nätattacker förra året

Totalförsvar
För första gången berättar FRA:s ledning, och taledpersonen Fredrik Wallin, om spionaget mot Sverige. Foto: SVT

Främmande makt har utfört över 100.000 nätattacker mot Sverige förra året och det är mycket svårt att skydda sig mot spionverksamheten. Det framgår när ledningen för Försvarets Radioanstalt för första gången berättar om omfattningen av IT-spioneriet mot Sverige.

Försvarets Radioanstalt, FRA är en av Sveriges  mest hemliga organisationer. I en av Stockholms förorter ligger centrum för FRA:s avancerade signalspaning mot utlandet. Och nu visar det sig att IT-spionaget mot Sverige fullkomligt har exploderat.

Tidigare har alla dessa uppgifter varit hemligstämplade. Men nu berättar ledningen för första gången hur stor omfattningen är.

– Under en typisk månad kan vi se 10.000 aktiviteter från statliga utländska angripare mot svenska mål, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin. Och målen fördelar sig geografiskt över hela Sverige.

Utnyttja datorer

Under förra året handlar det alltså om minst 100.000 attacker mot mål i Sverige som FRA har hittat när man spanat mot underrättelstetjänster och organisationer med anknytning till främmande makt.

– Vi försöker ha uppsikt på en handfull av de länder som är de vanligaste angriparna mot svenska mål säger Fredrik Wallin.

Målet är antingen att komma åt hemlig information eller att utnyttja datorer i Sverige för att göra attacker i andra länder och det är mycket svårt att stå emot angreppen. För det handlar om organisationer som har stora resurser bakom sig.

– Det är oerhört svårt att skydda sig mot en kvalificerad angripare som verkligen vill in på något specifikt mål om man vill ha datorer som överhuvudtaget har någon kontakt med omvärlden, säger Fredrik Wallin.

Läs hela artikeln på SVT