Hoppa till innehåll

Varnings-sms – Nytt verktyg vid krislägen

”Det här innebär helt nya möjligheter för oss att nå allmänheten direkt”, säger Göran Melin vid räddningstjänsten i Jönköping. Foto: SVT/TT

Snart kan du varnas om faror nära dig, direkt i mobilen. Från och med den 1 juli i år kommer SOS-alarm kunna skicka varningar via sms, som skickas till alla telefoner i det berörda området.

– Det här är alldeles förträffligt. Vi får ett extra verktyg som kan nå folk direkt, säger Göran Melin, biträdande räddningsledare vid Räddningstjänsten i Jönköping.

Han tror att den nya tjänsten kommer innebära att fler nås och betydligt snabbare än tidigare, då liknande varningar i dagsläget främst sprids via medier. Främst i lokalradion.

– Nu kommer vi kunna nå de som kan vara i fara direkt. Eller om du sitter i en bilkö och undrar vad som hänt så får du förklaringen direkt, säger Göran Melin.

Det handlar om så kallade VMA-meddelanden, som står för Viktigt meddelande till allmänheten. Tidigare har SOS-alarm främst använt sig av lokala P4 kanaler för att få ut VMA-varningar. Vid allvarligare händelser kan man också använda sig av utomhuslarm som börjar tjuta.

Helt nya möjligheter

Men från och med 1 juli kommer alltså varningarna kunna nå dig direkt i mobilen. Sms kommer skickas till alla telefoner registrerade i det berörda området. Göran Melin tror att det nya verktyget kommer vara till stor hjälp, och undvika mycket oro då fler kommer nås direkt.
 
– Alla lyssnar inte konstant på radion. Det här innebär helt nya möjligheter för oss att nå allmänheten direkt, säger han.

Han lyfter fram branden vid vid A6-området i april, då en större brand startade i industriområdet och farlig rök från brinnande litiumbatterier utgjorde fara för människor i närområdet.

Kan användas vid terrordåd

Att VMA-meddelanden börjar skickas direkt till mobiler är en förändring som kommer genomföras över hela landet. Tekniken har funnits länge, men metoden har krävt lagändringar för att börja tas i bruk.

Det var i mars som regeringen gav tummen upp en lagändring som tillåter positionering av mobiltelefoner.

Göran Melin menar att VMA-meddelanden kan komma att användas även vid terrordåd eller liknande händelser.