Två klasser, två utgångslägen
För den ena aspirantklassen innebär terminsstarten att en ny värld öppnar upp sig med nya bekantskaper och inte minst, ny kunskap. Efter tre intensiva dagar med team building i Karlskronas skärgård börjar de nya aspiranterna med att läsa statskunskap på vilken grund hela myndigheten vilar.
För den andra aspirantklassen innebär hösten ett kärt återseende efter några veckors semester. Under våren har de bland annat lärt sig om stora delar av Kustbevakningens kontrollverksamhet tillsammans med grunderna i akutsjukvård.
Variationen gör att utbildningen känns spännande
– Kurserna under utbildningen skiljer sig mycket från varandra, ena veckan kan vi plugga lagstiftning och andra veckan står det backar med fisk i klassrummet som vi ska lära oss arterna på. Variationen gör att utbildningen alltid känns spännande, säger aspiranten Clara Palmcrantz.
Clara läste fartygsbefäl klass VII på Marina Läroverket i Stockholm och sökte sedan till Kustbevakningen för att jobba med något varierat och miljöinriktat i skärgården. Omställningen från Stockholm till Karlskrona där grundutbildningen är förlagd har fungerat bra.
– Karlskrona är en liten stad vilket gör det smidigt att ta sig runt även om det är ständig motvind på cykeln till och från Tapphallen där vi pluggar men det vänjer man sig vid. Jag bor tillsammans med fyra klasskompisar vilket har funkat jättebra. Vi turas om att laga mat och har gemensamt plugg inför tentor.
Intensiv höst inför examen i november
I skrivande stund lär sig aspiranterna i Claras grupp om fiske. Kursen innehåller bland annat artkännedom, redskapskännedom, kontrollmetodik och lagstiftning. Senare i höst väntar många praktiska moment och utbildning på flera orter runt om i södra Sverige.
Sista veckan i november planeras examen och därefter går aspiranterna ut på sin sex månaders praktik till sjöss.
– Det är något jag verkligen ser fram emot, avslutar Clara Palmcrantz.